Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Έρευνα στο ΤΕΙ Πατρας


Αγαπητοί συνάδελφοι,



Σε συνέχεια της ενημέρωσης σχετικά με την έγκριση χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-13 που κατατέθηκαν από Τμήματα Φυσικοθεραπείας, από το συνάδελφο Δρ Νίκο Στριμπάκο, σας στέλνουμε κάποια περαιτέρω στοιχεία :



Η πρόταση της ερευνητικής ομάδας του Παρ/τος Αιγίου του ΤΕΙ Πάτρας, αποτελούμενης από τους Δρ. Ηλία Τσέπη επιστημονικό υπεύθυνο, Δρ. Ευδοκία Μπίλλη, Δρ Κων/νο Φουσέκη και Δρ Κων/νο Κουτσογιάννη,  που εγκρίθηκε, έχει τίτλο «Δημιουργία ενός πρότυπου εργαλείου αξιολόγησης της οσφυαλγίας προς χρήση από τους έλληνες επαγγελματίες υγείας, μέσω της συστηματικής καταγραφής του προβλήματος της οσφυαλγίας». Η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω του προγράμματος «Αρχιμήδης ΙΙΙ: Ενίσχυση ερευνητικών ομάδων στα ΤΕΙ. Στην κύρια ερευνητική ομάδα, εκτός από τα 4 μέλη ΕΠ του ΤΕΙ Πάτρας συμμετέχουν ο καθηγητής Δρ Γεώργιος Γιόφτσος από το ΤΕΙ Λαμίας και οι Dr Jacqueline Oldham και Dr Christopher McCarthy από τη Μεγάλη Βρεττανία. Την ομάδα των εξωτερικών συνεργατών απαρτίζουν ο Επ. Καθηγητής ορθοπαιδικής Δρ Γιάννης Γκλιάτης και οι αξιόλογοι συνάδελφοι φυσικοθεραπευτές Γιάννης Σταθόπουλος, Μαρία Μουτζούρη, Σοφία Νούση, Δρ Νίκος Στριμπάκος, Δρ Ελένη Καπρέλη, Δρ Παναγιώτης Τρίγκας, Γεώργιος Κρεκούκιας και Δρ Μαρία Παπανδρέου.



Σκοπός της έρευνας είναι η δημιουργία ενός αξιόπιστου και έγκυρου ερωτηματολογίου-εργαλείου αξιολόγησης ασθενών με οσφυαλγία, που να περιέχει όλες τις πιθανές κλινικές και ψυχοκοινωνικές εκδηλώσεις των ασθενών αυτών και να χρησιμοποιείται με ευκολία, κάτι το οποίο δεν έχει διερευνηθεί στην Ελλάδα.

Επιδίωξη είναι το εν λόγω εργαλείο να είναι πλήρες, πρακτικό και εύχρηστο από όλους τους επαγγελματίες υγείας, προκειμένου να διευκολυνθεί η κλινική ομαδοποίηση των και η ορθή ταξινόμηση οσφυαλγικών ασθενών. Η έρευνα θα ολοκληρωθεί μέσω των εξής επιμέρους δράσεων:

1)            Εκτίμηση του προβλήματος της οσφυαλγίας στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας

ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από όλον τον Ελληνικό ενήλικο πληθυσμό και διερευνώντας μία σειρά από παράγοντες που φαίνεται να επηρεάζουν τον επιπολασμό και εξέλιξη της κατάστασης αυτής

2)            Ανάδειξη των επικρατέστερων και πιθανότατα σημαντικότερων κλινικών

χαρακτηριστικών από ένα μεγάλο δείγμα Ελλήνων ασθενών με οσφυαλγία (π.χ.

μέσω μία εφ άπαξ κλινικής μελέτης), προκειμένου αυτά τα στοιχεία να χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία του πρότυπου εργαλείου αξιολόγησης

3)            Έλεγχος άλλων συμπληρωματικών στοιχείων (π.χ. κλινικά στοιχεία από

εξωτερικό) τα οποία πιθανότατα να αποβούν χρήσιμα για την ολοκλήρωση της δημιουργίας του εργαλείου αξιολόγησης



Με φιλικούς χαιρετισμούς



Ηλίας Τσέπης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου